vrijdag 17 februari 2012

BISOL zonnepanelen geslaagd voor de ammoniak corrosietest


Nadat BISOL zonnepanelen afgelopen december het certificaat voor zoutnevel (IEC 61701) behaalden, hebben ze nu ook het certificaat voor ammoniakbestendigheid (IEC 62716) ontvangen.

In veeteeltbedrijven kan een grote hoeveelheid ammoniak vrijkomen waar, na verloop van tijd, ammoniumzout uit gevormd wordt. Dit ammoniumzout kan zich vastzetten op zonnepanelen waardoor deze aangetast kunnen worden. Het is dan ook cruciaal dat het glas, het kader en de verbindingen van de geïnstalleerde panelen resistent zijn tegen de invloeden van ammoniak en niet corroderen. Het nieuw behaalde IEC 62716 certificaat bevestigt dat de toonaangevende zonnepanelen van BISOL een uitstekende bestendigheid vertonen tegen ammoniak.

Deze test werd uitgevoerd door het Duitse TÜV Rheinland laboratorium. Tijdens deze test worden panelen blootgesteld aan een sterke concentratie ammoniak, hoge temperaturen en vochtige lucht. BISOL zonnepanelen slaagden glansrijk voor de test met een te verwaarlozen opbrengstenverlies waardoor ze ideaal zijn voor PV-installaties in agrarische gebieden.

woensdag 1 februari 2012

Het geïnstalleerde PV-vermogen in Vlaanderen en Wallonië

Vlaanderen: 1400 MWp eind 2011

Vlaanderen neemt in België het leeuwendeel van het vermogen voor zich: 88 % van het vermogen. In termen van geïnstalleerd vermogen per inwoner bevindt Vlaanderen zich in de wereldtop met 221 Wp per inwoner, een equivalent van 1 zonnepaneel per inwoner. De aangekondigde afbouw van de groenestroomcertificaten heeft de sterke ontwikkeling van de markt in 2011 niet afgeremd. Het marktaandeel van de residentiële installaties (< 10 kW) is in 1 jaar tijd gestegen naar 50 % à 55 % van het totaal geïnstalleerde vermogen.


Wallonië: 190 MWp eind 2011

Wallonië heeft een marktaandeel van 12 % van het Belgische vermogen. In termen van geïnstalleerd vermogen per inwoner zit Wallonië dicht bij het Europese gemiddelde van 2010 (57 Wp per inwoner). Het jaarlijks geïnstalleerde vermogen is in 2011 verdubbeld tegenover 2010, zonder rekening te houden met de aanpassing van het groenestroomsysteem in combinatie met de aankondiging tot afschaffing van de belastingsvermindering. Deze twee elementen zullen waarschijnlijk een stijging van het aantal installaties teweegbrengen eind 2011 en begin 2012.

In tegenstelling tot Vlaanderen bedraagt het aandeel van grote installaties (> 10 kW) 2,5 % tegenover 97,5 % voor residentiële installaties.


(bron: ODE, Renouvelle, APERe)